Compagnieshaven Enkhuizen

+31(0)228-313353

Stacks Image 63
De Drommedaris is het bekendste gebouw in Enkhuizen.

De Drommedaris is de zuidelijke toegangspoort van het oude gedeelte van Enkhuizen en is gebouwd als verdedigingsbouwwerk bij de ingang van de haven. In de geschutskelder stonden kanonnen die de haven konden bestrijken. Er is een gevechtstoren uit 1540.De oude naam van het gebouw is de Zuiderpoort of de Ketenpoort, omdat de poort voerde naar de zoutketens ten Zuiden van de stad. Het was toen immers de Zuiderzee, met zout water. Voor de Drommedaris is een witte ophaalbrug (rijksmonument). Hier is de ingang van de Oude Haven.

Na de Tachtigjarige Oorlog werd het gebouw verhoogd. De bouw duurde van 1649-1659. Daarna was het gebouw in gebruik als wachtkazerne, accijnskantoor, telegraafkantoor en gevangenis. Op de bovenverdieping zijn enkele gevangeniscellen in het eikenhouten beschot.

Restauraties aan het gebouw zijn verricht in 1914-1915, 1956-1968, 1963 en 1973. Van 2012 - 2015 werd de meest recente restauratie van de Drommedaris uitgevoerd.

Tegenwoordig zijn zalen in de Drommedaris te huur voor speciale gelegenheden. Op de eerste verdieping bevindt zich een café, op de tweede een kleine concertzaal, c.q. filmzaal.
Stacks Image 69


Recreatiebad Enkhuizerzand is sinds 1996 in beheer van de Stichting Recreatievoorzieningen voor Enkhuizen die de exploitatie verzorgt voor de gemeente Enkhuizen. Voordat Recreatiebad Enkhuizerzand haar deuren opende waren ‘De Kwaker’ en het buitenbad sinds lange tijd de gemeentelijke zwembaden van Enkhuizen. Toen er in 1993 plannen waren om de zwembaden te renoveren is er een onderzoek gedaan naar de verschillende mogelijkheden. De renovatiekosten zouden om een grote financiële injectie vragen. Omdat deze investering te groot was voor deze toch al verouderde zwembaden werd er besloten een compleet nieuwe zwemaccommodatie te bouwen. In 1994 is men begonnen met de bouw van het nieuwe zwembad op het Recreatieoord gelegen aan het IJsselmeer. Op 1 januari 1996 opende het zwembad haar deuren
Stacks Image 77
Sprookjeswonderland is het ideale uitstapje voor gezinnen en (groot)ouders met kinderen. Overtuig jezelf en kom ook langs en 'Beleef de Betovering!'.
Stacks Image 85Het Zuiderzeemuseum is in 1948 opgericht om de visserscultuur rond de voormalige Zuiderzee uit de periode 1880-1932 vast te leggen. Het museum heeft sinds enkele jaren de doelstelling om Nederlandse kunst, cultuur en erfgoed op de grens van land en water te presenteren. Het museum bestaat uit een binnenmuseum en een buitenmuseum.

Het buitenmuseum werd in 1983 toegevoegd aan het Zuiderzeemuseum. Het bestaat uit een wandelpark met authentieke oude panden uit het voormalig Zuiderzeegebied. Zo zijn er een molen, kalkoven, palingrokerij, snoepwinkeltje, een apotheek, een kerkje, een klompenmakerij, een kaaspakhuis, een school, een kapper en een haven. Van april tot november is er volop bedrijvigheid in het buitenmuseum met typisch oud-Hollandse activiteiten, zoals Hollandse spelletjes, touw maken en een klompbootje maken. Er worden ook demonstraties gegeven van oude ambachten.

Het binnengedeelte van het museum bestaat uit tijdelijke tentoonstellingen en een schepenhal met echte (vissers)boten. De tijdelijke tentoonstellingen leggen verbanden tussen de collectie en hedendaagse ontwikkelingen. Klassieke Hollandse thema’s krijgen een verrassende benadering. Het gebouwencomplex van het binnenmuseum is eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).
Stacks Image 93
Speeltuin Kindervreugde Enkhuizen gelegen in de Wagenaarstraat te Enkhuizen, aan de rand van de oude binnenstad en het IJsselmeer, langs de Zuiderzeemuur.
Een aantrekkelijke Speeltuin waar het ouderwetse karakter behouden is gebleven.
Alle toestellen voldoen aan de veiligheidseisen.
Stacks Image 101
Het Flessenscheepjes Museum bevat op dit moment ‘s werelds meest omvangrijke collectie. De grote verscheidenheid van flessen en scheepstypen is uniek. Meer dan 1000 exemplaren, o.a. uit de vroege zeilvaart en de V.O.C.-tijd. maar ook van de visserij, de walvisvaart en het reddingswezen.
Een doorlopende videopresentatie laat zien hoe het mogelijk is dat een scheepje in de fles terecht komt.
Ook zijn er thema-exposities te bezichtigen, welke telkens een ander facet van de scheepvaart belichten of werken van bekende flessenscheepjesbouwers laten zien.
Stacks Image 109Enkhuizen, 'de Haringstad' die al eeuwenlang bruist en boeit. Waar handel, toerisme, cultuur en ontspanning hand in hand gaan. De rijke historie van Enkhuizen komt tot leven in de monumentale binnenstad, die jaarlijks wordt bezocht door toeristen uit de hele wereld. Het levendige karakter komt nog extra tot uitdrukking in het brede aanbod aan winkels en ondernemingen dat de binnenstad rijk is. De meer dan 100 ondernemers bieden u kleine speciaalzaken met een gevarieerd assortiment tot een aantal bekende grote winkelketens.
 
Lekker ontspannen en gezellig shoppen of de gewoon de dagelijkse boodschappen doen, in de binnenstad van Enkhuizen kunt u voor alles terecht. De Enkhuizer binnenstad is een bezoek meer dan waard en de leden van de Ondernemersverenging Winkelstad Enkhuizen, die zich op deze website presenteren, nodigen u van harte uit.
Stacks Image 117
In het midden van de Kroniek van Enkhuizen courant staat een wandelroute die door de stad loopt. Deze wandelroute leidt u langs de mooiste plekken van de stad en langs gebouwen en plaatsen die terug komen in artikelen in de krant. Ter ondersteuning van de wandelroute staan er informatiezuilen door de stad heen, met nummers die overeenkomen met de wandelkaart en bewegwijzering.
Stacks Image 125
VVV Enkhuizen kunt u terecht voor informatie over bezienswaardigheden, musea, uitstapjes, fiets- en wandelkaarten, stadswandelingen, boeken, ansichtkaarten en originele souvenirs. Ook verkoopt VVV Enkhuizen  VVV Cadeaubonnen, Bioscoopbonnen, Dinercheques, Podiumkaarten en is oplaadpunt voor de OV-chipkaart. In de zomermaanden verkoop van tickets voor het Zuiderzeemuseum, Historische Driehoek, veerdienst Enkhuizen-Stavoren, veerdienst Urk-Enkhuizen met de Zuiderzee en zeildienst Enkhuizen-Urk met de Willem Barentsz.
Stacks Image 133
Station Enkhuizen (afkorting EKZ) is het spoorwegstation in de Westfriese stad Enkhuizen. Het station dateert uit 1885 en is gelegen aan de in datzelfde jaar geopende spoorlijn (Zaandam –) Hoorn – Enkhuizen.
Stacks Image 141
Dekker-Tweewielers heeft een uitgebreide selectie van fietsen voor de verhuur.
 
Naast de dames-, herenfietsen, tandems en E-bikes verhuren wij ook accessoires zoals kinderzitjes en fietstassen. Dekkers Tweewielers Enkhuizen is officieel Anwb fietsverhuurder en aangesloten bij de VVV.
 
Wij hebben een groot aanbod fietsen altijd voor u klaar staan. Maar om zeker te weten dat alles zo snel mogelijk voor u klaar staat kunt u vooraf telefonisch of via email contact opnemen.
Stacks Image 149Stoomtram Hoorn - Medemblik
De locomotief fluit en de stoker schept kolen op het vuur. Klaar voor vertrek? Een avontuurlijke reis door een andere tijd begint! Tussen de historische Zuiderzeesteden Hoorn en Medemblik v.v. rijden de stoomtrams van dorp naar dorp over het platteland. Tussen Enkhuizen en Medemblik v.v. vaart het museumschip 'Friesland' over het IJsselmeer. Stap in voor de Spannendste Tijdreis door de Historische Driehoek.
 
De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De collectie stoomtramlocomotieven, rijtuigen en wagens wordt gerestaureerd en rijdend gepresenteerd op de 20 km lange lokaalspoorweg tussen Hoorn en Medemblik uit 1887, die compleet met de oorspronkelijke stations bewaard is gebleven.
Stacks Image 157Veerdienst Enkhuizen - Stavoren met het comfortabele salonschip "BEP GLASIUS" over het IJsselmeer. In Stavoren en Enkhuizen kunt u direct na de overtocht op de trein stappen, of met de boot vanuit Stavoren een dag naar het prachtige Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar direct bij het museum wordt aangelegd. Ook kunt u uw fiets meenemen voor een sportieve ontdekkingsreis of fietsvakantie door Friesland of Noord Holland.
Tijdens de reis genieten van het mooie IJsselmeer onder het genot van een drankje, koffietafel of lunch, die aan boord geserveerd wordt.