De verenigingen

Stacks Image 9
EWVA (Enkhuizer Watersport Vereniging Almere)

Enkhuizer Watersport Vereniging Almere, of kortweg EWVA, heeft haar thuishaven in de Compagnieshaven te Enkhuizen. De vereniging stelt zich sinds haar oprichting op 2 oktober 1933 ten doel om de watersport in al haar facetten te stimuleren en een warme band tussen de leden te bevorderen.

Haar clubhuis is gesitueerd aan het Krabbersgat met een vrij uitzicht over het IJsselmeer. Dit water biedt alle ruimte voor haar activiteiten zoals: toertochten, wedstrijden in kajuitzeiljachten, wedstrijden in open boten, CWO jeugdopleiding, algemene opleiding en evenementen.

De zeillessen aan de jeugd vinden plaats in de havenkom of achter de Oostdam op beschermd en rustig water.

Kortom een vereniging waar vele watersporters zich thuis zullen voelen met een schitterend stuk ruim water voor de deur.
Stacks Image 13
Nederlandse Vereniging van Kustzeilers

De Nederlandsche Vereniging van Kustzeilers (NVvK) heeft ruim 800 leden (m/v), die voor hun plezier varen op het IJsselmeer, de Zeeuwse en Hollandse Delta, de Waddenzee, de Noordzee en verder. Veel Kustzeilers hebben een rondje Atlantic gemaakt, of hebben Kaap Hoorn of Kaap de Goede Hoop gezien. Daar zijn ze best trots op, maar het is zeker geen voorwaarde voor een lidmaatschap. Kustzeilers delen hun passie voor zeezeilen graag met anderen. Het plezier in het (zee-) zeilen, het overdragen van kennis en het vergroten van de onderlinge band, daar gaat het om in de NVvK.

De NVvK is een actieve vereniging met veel evenementen. 's Winters zijn er lezingen, excursies en cursussen. In het zeilseizoen worden zeezeiltochten georganiseerd, bijvoorbeeld naar Engeland, Denemarken, Schotland, België, maar ook een eendaagse ronde om Texel en Vlieland. Jaarlijks zijn er een Openings- en Sluitings-tocht met interessante excursies. Niet-leden kunnen meedoen aan de beroemde Delta Lloyd 24 Uurs Zeilrace, de Driehoek Noordzee en de jaarlijkse Strijd om de Ankerbol.

Stacks Image 21
Zeilvereniging Het Y

Zeilvereniging Het Y werd opgericht op 3 april 1885 en is een van de tien oudste zeilverenigingen van het land. Kende de vereniging in 1885 nog een bescheiden aantal  leden, ruim een eeuw later is het ledental uitgegroeid tot bijna 500 personen en beheert de vereniging ongeveer 200 ligplaatsen, verdeeld over drie havens: Durgerdam, Enkhuizen en Marken.

De vereniging stelt zich ten doel de belangen van de watersport in het algemeen en die van de zeilsport in het bijzonder te bevorderen. Daartoe onderneemt ZV Het Y jaarlijks een breed scala aan activiteiten. Zo organiseert zij traditiegetrouw de jaarlijkse Y Toren Race, die nationaal wordt gezien als de eerste grote zeilwedstrijd op het IJsselmeer aan het begin van het zeilseizoen. Daarnaast worden onder meer een voorjaars- en een najaarstocht op het IJsselmeer of  Waddenzee gevaren,  is er wedstrijdzeilen op dinsdagavond en is er een programma voor jeugdzeilen. In de wintermaanden is het clubschip in Durgerdam de plaats van samenkomst voor ledenvergaderingen, cursussen en lezingen